Mydło owsiane, ług na occie

Mydło owsiane jest jednym z moich ulubionych. Powtarzałam je wielokrotnie, za każdym razem byłam bardzo zadowolona. Lepsze bywa wrogiem dobrego, ale już wiem, że nie tym razem 🙂 Tym razem zrobiłam mydło na occie z kwiatów czarnego bzu, z tym octem jako składnikiem będziecie pewnie mieć problem. To łatwy ocet do zrobienia, zapraszam tutaj –> ocet z kwiatów czarnego bzu

Receptura (można przeliczyć na mniejsza porcję):
630 g – nierafinowane masło shea
576 g – oliwa pomace (macerat z suszonych kwiatów nagietka) –> jak zrobić macerat
532 g – olej kokosowy
90 g – olej ze słodkich migdałów
259 g – NaOH
250 g – domowy ocet z kwiatów czarnego bzu
100 g – woda demineralizowana
300 g – mleko owsiane –> jak samodzielnie przygotować mleko owsiane

Sposób wykonania:

  1. Ocet, macerat i mleko owsiane przygotowujemy wcześniej. Mleko jest mlekiem tyko z nazwy, w tym przypadku zmieniłam nieco proporcje, wzięłam 500 ml płatków owsianych i 750 g gorącej wody. Reszta jak w poprzednim przepisie. Po przetarciu nie miałam płynu, tylko coś w rodzaju półpłynnej pasty, to ważne, chodzi o to by było jak najmniej wody.
  2. Nastawiamy tłuszcze twarde do rozpuszczenia.
  3. Przygotowujemy ług na occie i wodzie. Ług chłodzimy (pojemnik z ługiem wstawiam do zlewu z bardzo zimną wodą)
  4. Łączymy tłuszcze twarde i miękkie, miksujemy blenderem z mlekiem owsianym.
  5. Wlewamy ług, równocześnie mieszamy masę łopatką.
  6. Miksujemy masę blenderem, gdy jest jednolita, wlewamy do formy i zostawiamy na 24 godziny. To mydło okrywam, chcę, żeby żelowało.
  7. Kroimy po ok. 24 godzinach.

I gotowe 🙂 Mydło ma piękny pomarańczowy kolor, niestety, potem jaśnieje, ale i tak to piękne naturalne mydło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.