Mydło robione w wolnowarze.
Receptura:
500 g – olej ze słodkich migdałów
104,5 g – KOH (90%)
200 g – woda demineralizowana
- Odważamy olej od razu w wolnowarze i włączamy grzanie na najwyższy stopień.

2. Odważamy wodę i wodowrotlenek. Przygotowujemy ług. Zostawiamy na chwilę, powinien być przezroczysty.

3. Wlewamy ług do oleju, mieszamy łopatką, mieszanina mętnieje.

4. Blendujemy. Mieszanina oleju i ługu po pierwszym blendowaniu przypomina mleko.

5. Co jakiś czas wszystko blendujemy (blendowałam zwykle przez około 3 minuty), nie martwimy się rozwarstwianiem, masa robi się coraz gęstsza. Na zdjęciach poniżej rozwarstwiona masa i po kolejnym zblendowaniu.
6. Na zdjęciu poniżej widać, że mydło mocno się grzeje, zmniejszyłam temperaturę na niższą.

7. Na kolejnych zdjęciach widać, jak masa robi się coraz gęstsza. Gdy jest zbyt gęsta, nie blendujemy, mieszamy tylko od czasu do czasu łopatką.
8. Kolejne dwa zdjęcia dzielą dwie minuty. Widać mydło wchodzące w fazę żelową i już zżelowane.
8. Grzejemy jeszcze kilka minut, potem wyłączamy, zostawiamy do przestygnięcia i przekładamy do pojemnika. I gotowe.
