Czekoladowe

Moim zdaniem – niesamowite mydło. W dodatku bardzo łatwe do zrobienia. Barwi pianę, nie barwi skóry. Jeśli dodacie zapach kosmetyczny, to powstanie wrażenia kąpieli w czekoladzie. Beż dodatku zapachu to mydło też pachnie czekoladą, ale już słabiej. Mydło do cery suchej i na zły nastrój 🙂

Receptura:
400 g – olej ryżowy
270 g – nierafinowane masło shea
180 g – olej kokosowy
50 g – olej rycynowy
tabliczka gorzkiej czekolady (85 g, 80%, użyłam wedlowskiej)
120 g – NaOH
240 g – woda demineralizowana
10 ml – zapach czekoladowy (nie ten do ciasta, kosmetyczny)

Sposób wykonania:

  • Odważamy składniki.
  • Nastawiamy tłuszcze twarde do rozpuszczenia.
  • Przygotowujemy ług i zostawiamy go do schłodzenia.
  • Część rozpuszczonych tłuszczów twardych przelewamy do miękkich,  część zostawiamy na rozpuszczenie czekolady. Ile zostawić? Powiedzmy, że 1/4.
  • Do pozostawionych tłuszczów twardych wrzucamy połamaną na kostki czekoladę, rozpuszczamy na wolnym ogniu cały czas mieszając, bo czekolada lubi się przypalić. Można rozpuścić samą czekoladę w gorącej kąpieli.
  • Do połączonych tłuszczów twardych i miękkich dodajemy wodorotlenek, mieszamy łopatką, bardzo krótko blendujemy.
  • Wlewamy tłuszcz z rozpuszczoną czekoladą, intensywnie mieszamy, jeśli masa będzie rzadka i nie będzie emulgować, można użyć blendera, nie używałam.
  • To jest moment nieszczęścia, dodałam olejek zapachowy i po kilku ruchach łopatką wiedziałam, że mam beton. Mieszałam błyskawicznie i równie szybko przekładałam do formy, modelowanie wierzchu było trudne i wyszło jak wyszło 🙂
  • Zdobimy gwiazdkami anyżu lub nie i gotowe.
  • Kroimy po 12-24 godzinach. Lepiej bliżej 12 🙂

11 thoughts on “Czekoladowe

  1. Dobry wieczór:) mam pytanie odnośnie ilości wody, czy jej ilość była pomniejszona ze względu na czekoladę?:) pozdrwiam

  2. Chciałabym zapytać, czy zamiast wody destylowanej mogłabym dać mleko (kozie/krowie)? Mydło miałoby dodatkowe walory pielęgnacyjne?
    Pozdrawiam serdecznie!
    Super blog, piękne zdjęcia i ciekawe receptury!!!

    1. Dziękuję!
      Mleko kozie, myślę, że tak. Nidy nie robiłam mydła na mleku krowim, czytałam różne opinie, jedni przestrzegają przed zapachem, inni polecają.
      Czekolada plus mleko, mydło może bardzo się grzać, trzeba chłodzić, a po zrobieniu koniecznie wstawić w jakieś chłodne miejsce.
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

  3. Moja przygoda z robieniem mydła rozpoczęła się miesiąc temu,od Pani receptur zresztą.Bardzo przydatne informacje.Mydełka wychodzą super.Dziękuję bardzo.Pozdrawiam serdecznie!

Skomentuj lilkakg Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.