Receptura:
515 g – oliwa pomace
310 g – olej słonecznikowy (macerat z rumianku)
325 g – olej palmowy
300 g – olej kokosowy
50 g – masło shea
207 g – NaOH
450 g – napar z rumiankowej herbatki uzupełniony wodą destylowaną
30 g – herbatka z suszonego rumianku w torebkach
Opis wykonania dokładnie taki sam jak w przypadku mydła lipowego do momentu, gdy elektrownia wyłączyła prąd.
Dla zainteresowanych zdjęcia z fazy żelowej. Chyba nigdy mi się nie znudzi obserwowanie jak masa mydlana zmienia się w mydło 🙂
W trakcie mieszania nakręciłam filmik pokazujący konsystencję mydła na gorąco, jest dostępny na FB –> klik-klik
Nie ma potrzeby mieszania mydła sodowego na gorąco, jak tylko mydło przejdzie fazę żelową, można je przekładać do formy.
Czym zastąpić olej palmowy ?Mam dużo lnianego ,słonecznikowego