Poniższy wpis był tworzony etapami na grupie
https://www.facebook.com/groups/mydlowdomuwarsztaty
Gdzie szukać kalkulatora soapcalc.net?
Wpisujemy w pasek adresowy soapcalc.net i pojawia nam się strona, którą widać na zdjęciu poniżej

Zaznaczyłam tam czerwoną ramką, gdzie należy kliknąć, żeby przejść do właściwego kalkulatora. Po kliknięciu pokazuje się strona, którą widać na drugim zdjęciu. Zwróćcie uwagę, że mamy tam zaznaczonych osiem punktów.

1.Rodzaj wodorotlenku
Do wytwarzania mydeł kosmetycznych używamy dwóch rodzajów wodorotlenku – sodowego (NaOH) lub potasowego (KOH). W największym skrócie, mydła sodowe, to mydła sodowe – zaznaczamy NaOH, mydła w paście, to mydła potasowe – zaznaczamy KOH.
Wyboru dokonujemy w punkcie pierwszym.
Zaznaczając mydło KOH zaznaczamy też okienko obok 90%. Ten wodorotlenek jest w sprzedaży w takim mniej więcej stężeniu, czysty wodorotlenek bardzo szybko reaguje z wodą i nie tylko, dla przeciętnego użytkownika jest bardzo niebezpieczny w czystej postaci. Na pierwszym zdjęciu punkt pierwszy, w którym dokonujemy wyboru wodorotlenku, na drugim porównanie wyboru NaOH z KOH.


2. Masa tłuszczów
Mamy do wyboru funty (Pounds), uncje (Ounces) i gramy (Grams). Wybieramy gramy (Grams), w zielonym okienku standardowo pojawia się liczba 500. Możecie ją sobie zmienić na inną.

3. Woda
W tym punkcie kalkulator wylicza ilość wody potrzebną do przygotowania ługu.
Są trzy pola do wyboru:
Water as % of Oils
Lye Concentration
Water : Lye Ratio
Water as % of Oils – po zaznaczeniu tego pola kalkulator wyliczy ilość wody jako procent masy tłuszczów. Standardowe ustawienie kalkulatora SoapCalc to 38%. Jeśli mydło powstaje z 1000 gramów tłuszczu, to masa wody wyniesie 380 gramów, jeśli z 1200 gramów tłuszczu, to masa wody wyniesie 456 gramów…itd. W okienku obok Water as % of Oils można wpisywać różne liczby zmieniając wartość 38 na inną.
Lye Concentration – po zaznaczeniu tego pola kalkulator wyliczy taką ilość wody, aby stężenie ługu wyniosło tyle, ile wpiszecie w okienko. Stężenie ługu liczymy jako ilość wodorotlenku do masy całego roztworu.
Przykład.
Jeśli użyjecie 100 g NaOH i 300 g wody, to stężenie wyniesie 25%, bo
100+300 = 400 – masa całego roztworu
100 : 400 = 0,25 = 25%
Water : Lye Ratio – po zaznaczeniu tego okienka i wpisaniu dwóch liczb a pomiędzy nimi dwukropek (jako znak dzielenia) kalkulator wyliczy ilość wody jako wielokrotność masy wodorotlenku. Pamiętajcie, że pierwsza liczba musi być większa od drugiej lub taka sama, nie może być mniejsza.
Przykład.
Jeśli w okienku wpiszecie 2:1, to dla 100 g wodorotlenku kalkulator wyliczy ilość wody 2 x 100g = 200g.
Jeśli w okienku wpiszecie 1.5 : 1, to dla 100 g wodorotlenku kalkulator wyliczy ilość wody 1.5 x 100g = 150 g, a dla 320 g wodorotlenku wyliczy ilość wody 1.5 x 320 g = 480 g.
Jeśli pierwsza liczba ma być z przecinkiem, to pamiętajcie, że w tym przypadku przecinek jest oznaczany przez kropkę.

4. Przetłuszczenie. Zapachy.
Okienko Super Fat czyli zaczniemy od przetłuszczenia. Formalnie liczba ta podaje jaki procent tłuszczów nie ulegnie zmydleniu, dokładniej, ale też formalnie, jaki procent kwasów tłuszczowych zawartych w użytych tłuszczach nie ulegnie zmydleniu. Nie będę się dalej zagłębiać, bo jeszcze coś pokręcę. Przeciętnie ustawiamy ten wskaźnik na 5%, w przypadku kalkulator soapcalc jest to właściwie obligatoryjne, chyba, że robimy mydło gospodarcze, wtedy można nawet zero. Im większe przetłuszczenie tym wyższa pielęgnacja i niższa piana, miękkie mydło, szybciej rozmiękające na mydelniczce. Do 7% jest dość bezpiecznie, 10 procent to już wysokie przetłuszczenie, w przypadku mydła tylko z oleju kokosowego przetłuszczenie może wynieść nawet 20%. Kto nie ma ochoty zagłębiać się w dalsze rozważania, zapamiętuje to, co powyżej, kto ma ochotę zrozumieć, dlaczego tak jest, czyta dalej

Przetłuszczenie, które ustawiamy w kalkulatorze tak naprawdę jest orientacyjne. Wyjaśnijmy najpierw czym jest liczba zmydlania. Formalnie definiuje się ją poprzez wodorotlenek potasu, można to przystosować do mydeł sodowych. Jest to ilość wodorotlenku sodu w miligramach potrzebna do zmydlenia 1 grama tłuszczu. Wiem, że te gramy i miligramy powodują, że odechciewa się to rozumieć, przerobię te definicje tylko na gramy. Liczba zmydlania podaje ile gramów NaOH trzeba użyć, żeby zmydlić 1000 gramów (1 kg) tłuszczu. I ta liczba nie jest jednoznaczna. Na przykład dla oliwy z oliwek wynosi 131 do 140. Czyli, żeby zmydlić 1 kg oliwy trzeba 131 – 140 gramów NaOH. Czyli ile? No właśnie, dokładnie nie wiemy, chyba, że dokonamy pomiarów, a raczej tego nie zrobimy. Kalkulator SoapCalc przyjmuje wartość średnią, dla oliwy 135. A co, jeśli oliwa, którą dysponujemy, ma liczbę zmydlania 131? I właśnie dlatego to pięcioprocentowe przetłuszczenie jest obligatoryjne. Na temat liczby zmydlania pisałam tutaj https://wmalinowymtyglu.pl/?p=9959
Kto ma ochotę, ten czyta.

Okienko Fragrances podaje, ile gramów zapachu dodajemy na 1 kg tłuszczów w mydle, nigdy z niego nie korzystam, zwykle daję 10-15 ml na kilogram. Ale ja lubię mydła o słabszym zapachu. Musicie zdobyć tę wiedzę robiąc własne mydła, zgodnie z Waszymi upodobaniami. Należy też uważać na zbyt duże ilości olejków czy zapachów w mydle, żeby nie podrażnić skóry.

5 i 6. Właściwości mydła i Receptura (lista tłuszczów)
Popatrzcie uważnie na zdjęcie pierwsze, na początek zwróćcie uwagę na wszystko oznaczone kolorem czerwonym. Te dwa punkty omówię razem, bo są ze sobą ściśle powiązane poprzez listę tłuszczów twardych, miękkich i wosków (Oils, Fats and Waxes)
Teraz kolor fioletowy – wybieramy gramy, w gramach będziemy wyznaczać masę mydła, w gramach wybierzemy ilość tłuszczu dodawanego do mydła. Nie ustawiajcie wagi tłuszczów, kalkulator sam zliczy. Pojawi się tam liczba 500 i niech tak zostanie.
Teraz kolor niebieski.
W punkcie 6 dokonujemy wyboru tłuszczów. Dla przykładu zaznaczmy coconut oil, 76 deg.
W punkcie 5. pojawiły się pewne liczby, olej i te liczby zaznaczyłam niebieską ramką. Co te liczby oznaczają?
Pierwszych 7 parametrów opisuje w jakim stopniu dany tłuszcz wpływa na właściwości mydła:
hardness – twardość
cleansing – właściwości oczyszczające
condition – odżywianie
bubbly – pienistość
creamy – kremowość
iodine – liczba jodowa mydła (określa tak naprawdę zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w danym tłuszczu, obrazuje, jak bardzo mydło będzie miękkie)
INS – wskaźnik fizycznych właściwości mydła określany z wykorzystaniem liczby jodowej i liczby zmydlania (nie musicie się teraz tym martwić)
Nie martwcie się o konieczność zrozumienia dwóch ostatnich parametrów.
Kolejnych 8 parametrów informuje nas o składzie danego tłuszczu, opisuje ile danego kwasu tłuszczowego jest w mydle, uwzględnione są kwasy:
laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, stearnowy, rycynolowy, oleinowy, linolowy, linolenowy.
Właściwości poszczególnych kwasów tłuszczowych z czasem wejdą Wam do głowy, na razie nie spinamy się.
I jeszcze kolor zielony – plusikiem dodajemy wybrany tłuszcz do listy tłuszczów, minusikiem usuwamy z listy.
W ramce żółtej dla zaznaczonego tłuszczu podane są liczby zmydlania dla wodorotlenków sodu i potasu. Nie są to liczby dokładne, są to wartości średnie. W kalkulatorze liczba zmydlania podana jest w miligramach potrzebnych do zmydlenia 1 grama tłuszczu, stąd postać dziesiętna.

Wybieramy przykładowy tłuszcz i klikamy na plusik. Na liście tłuszczów wybranych do mydła pojawił się olej kokosowy, wpisuję ilość tego tłuszczu, ja wybrałam 100 gramów, zatem wpisuję liczbę 100.

Podobnie wybieram kolejne tłuszcze, klikam na tłuszcz z listy tłuszczów, klikam na plusik i dodaję do listy, wpisuję wagę tłuszczu.

7.1 Wyliczamy recepturę, 7.2 Drukujemy recepturę (lub zapisujemy na komputerze.
Tworzymy recepturę. Zaczynamy od koloru czerwonego na poniższym zdjęciu. Klikając na Calculate Recipe (kolor fioletowy, punkt 7.1) otrzymacie: (wszystko w ramkach zielonych) masę mydła, procentowy skład mydła, właściwości mydła, stosunek kwasów tłuszczowych w mydle (nasyconych do nienasyconych). Teraz klikamy na View or Print Recipe (kolor fioletowy, punkt 7.2). Wyskoczy nowe okienko z recepturą lub pojawi się nowa zakładka (z recepturą rzecz jasna).

Przechodzimy do kolejnego zdjęcia. Tak wygląda gotowa receptura. Warto się temu przez chwilę przyjrzeć.

Na zdjęciu trzecim zaznaczyłam informacje, które z tej receptury można wydobyć. Kolorem niebieskim zaznaczyłam ilość wody oraz wodorotlenku. Kolorem zielonym parametry mydła. Jako ćwiczenie możecie sobie wrzucić do kalkulatora receptury znalezione w sieci i przyjrzeć się im uważnie analizując parametry i różnice (na przykład ilość wody). Do parametrów mydła nie trzeba się bardzo przywiązywać, ale trzeba mieć pewne doświadczenie, żeby wiedzieć, jaki efekt osiągniemy. Tej wiedzy nabędziecie wraz z doświadczeniem.

I jeszcze jedno zdjęcie. W gotowej recepturze znajdują się edytowalne pola. Zaznaczyłam je czarnymi ramkami. Możecie wpisać tam swoje uwagi, zaplanować dodatkowe składniki czy nazwać mydło. Klikając na print recipe (szara ramka) możecie recepturę wydrukować.

Na tym nie koniec. Punkty 5 i 6 wymagają dodatkowego omówienia, zatem ciąg dalszy nastapi.
Odpuszczam punkt 8. Ale gdyby ktoś miał ochotę, to służy on do zapisania receptury jako cookie na naszym komputerze. Save Recipe klikamy po przeliczeniu receptury. Możemy zapisać w ten sposób do 12 receptur. Nie można ustawić im nazw. Zapisane receptury można załadować do kalkulatora wybierając numer receptury i klikając na Load Recipe. Punkt 8 wykorzystać można jedynie wtedy, gdy tworzymy recepturę podając procentowy skład tłuszczów.
To ostatnie opiszę za jakiś czas. Na razie tyle 🙂
Cały wpis dostępny jako plik pdf poniżej:
Wielki szacunek dla Twojego poświęcenia… I tak dokładne opisanie tych zawiłości… muszę się czymś zająć i dzięki Tobie spruboje zrobić mydło….. wszystko jest dla mnie czarną magią ..
Zrób i pokaż mydło 🙂
Pozdrawiam!
Witam
dołączam się do opini wyżej,serdecznie dziękuje za tą stronę.
Mam już przepis na mydło,sprawdziłam ilość wody i NaOH wyszło tak samo,dało mniej zapachów.
Pytanie jest jak komponować mydla nie mając receptury ? aby uzyskać dobre mydlo.
Myśle ,że trzeba się skupić na pozycji 5i6 czyli na parametrach w jakim stopniu tłuszcz który dodamy wpływa na właściwości mydła i jakie mydło chcemy zrobić.Będzie to wyzwanie.Pozdrawiam Zofia