Miętowe i makowe

Jeden przepis – dwa mydła. Wszystko zależy od dodatków.

Receptura podstawowa:
200 g – oliwa pomace
100 g – olej kokosowy
100 g – łój wołowy
50 g – masło shea
50 g – olej rycynowy
68 g – NaOH
136 g – woda demineralizowana

Dodatki – mydło makowe
3 ml – dwutlenek tytanu
7 ml – olejek may chang (litsea cubeba)
5 – 10 ml mielony mak
olej migdałowy lub winogronowy do rozprowadzenia dwutlenku tytanu

Dodatki – mydło miętowe
3 ml – tlenek chromu
4 ml – miętowy olejek eteryczny
4 ml – rozmarynowy olejek eteryczny
wiórki zielonego mydła
olej migdałowy lub winogronowy do rozprowadzenia tlenku chromu

  • Odważamy składniki
  • Nastawiamy tłuszcze twarde do rozpuszczenia
  • Przygotowujemy ług, pozostawiamy do wystygnięcia
  • Rozprowadzamy barwniki olejem do gęstości śmietany
  • Łączymy tłuszcze twarde i miękkie
  • Dodajemy ług, krótko blendujemy
  • Dodajemy barwniki, blendujemy
  • Dodajemy olejki eteryczne – blendujemy aż uzyskamy jednolita masę.
  • Dodajemy suche składniki, mieszamy łopatką.
  • Wylewamy do formy.
  • Kroimy po ok. 12 godzinach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.