Jeden przepis – dwa mydła. Wszystko zależy od dodatków.
Receptura podstawowa:
200 g – oliwa pomace
100 g – olej kokosowy
100 g – łój wołowy
50 g – masło shea
50 g – olej rycynowy
68 g – NaOH
136 g – woda demineralizowana
Dodatki – mydło makowe
3 ml – dwutlenek tytanu
7 ml – olejek may chang (litsea cubeba)
5 – 10 ml mielony mak
olej migdałowy lub winogronowy do rozprowadzenia dwutlenku tytanu
Dodatki – mydło miętowe
3 ml – tlenek chromu
4 ml – miętowy olejek eteryczny
4 ml – rozmarynowy olejek eteryczny
wiórki zielonego mydła
olej migdałowy lub winogronowy do rozprowadzenia tlenku chromu
- Odważamy składniki
- Nastawiamy tłuszcze twarde do rozpuszczenia
- Przygotowujemy ług, pozostawiamy do wystygnięcia
- Rozprowadzamy barwniki olejem do gęstości śmietany
- Łączymy tłuszcze twarde i miękkie
- Dodajemy ług, krótko blendujemy
- Dodajemy barwniki, blendujemy
- Dodajemy olejki eteryczne – blendujemy aż uzyskamy jednolita masę.
- Dodajemy suche składniki, mieszamy łopatką.
- Wylewamy do formy.
- Kroimy po ok. 12 godzinach.