Dyniowe z octem

Jakiś czas temu testowałam octy domowej roboty, okazało się, że część z nich pod wpływem wodorotlenku zmienia kolor na niemal pomarańczowy, dotyczy to octów o żółtym odcieniu. Uznałam, że to dobry sposób na naturalne barwienie mydła. W tym mydle wykorzystałam ocet dyniowy. I do kompletu -pulpę z dyni, którą przygotowałam późną jesienią i głęboko zamroziłam z myślą o dyniowych mydłach.

Dodatkowo w tym mydle pojawia się macerat z anyżu. Anyżek ma między innymi działanie przeciwzmarszczkowe. Można to mydło “wzmocnić” i zamiast octu wykorzystać odwar z anyżu.

Receptura:
375 g – olej kokosowy
300 g -olej ryżowy
300 g – masło shea
300 g – olej słonecznikowy (macerat z anyżu)
225 g – łój wołowy
208 g – NaOH
312 g – ocet dyniowy (domowy)
150 g – pulpa z dyni
14 ml – mieszana olejków (anyż, mięta, lawenda)
łyżeczka cukru pudru, bo ocet zmniejsza pienistość

Sposób wykonania:

  • Macerat przygotowujemy wcześniej (tu znajdziesz –>jak zrobić macerat w piekarniku)
  • Odważamy składniki
  • Przygotowujemy ług, studzimy
  • Nastawiamy tłuszcze twarde do rozpuszczenia
  • Łączymy tłuszcze twarde i miękkie, dodajemy pulpę z dyni, cukier puder, blendujemy na jednolitą masę.
  • Dodajemy ług powoli wlewając do tłuszczów, mieszamy łopatką.
  • Blendujemy chwilę, dodajemy olejki, blendujemy do uzyskania pożądanej gęstości. Mnie zależało na gęstym budyniu, bo chciałam formować wierzch mydła.
  • Wylewamy/wykładamy do formy, formujemy wierzch, wygładzamy, zdobimy, co kto lubi 🙂 Gdybym robiła to mydło zimą, ozdobiłabym je gwiazdkami anyżu.
  • Kroimy po 12-18 godzinach. I jeszcze zapach, na razie jest dziwny 😀

6 thoughts on “Dyniowe z octem

  1. Czy Ług jest zrobiony na occie bez rozrobienia octu wodą? Tak zrozumiałam. Czy masa szybko robi się gęsta? Czy ocet “betoni” masę?
    Mam dużo ziołowych octów i chciałabym je wykorzystać, np do mydeł. A dopiero zaczynam z mydłami. Stąd moje, pytania.
    Co daje ocet w mydle? Tylko konserwuje, czy coś jeszcze?Czy takie mydła są np. twardsze?
    Czy w każdej recepturze można wodę na Ług zastąpić domowym octem? Czy trzeba wtedy dodać więcej NaOH? I o ile więcej?

    1. Domowe octy mają niskie stężenie, nie doliczam dodatkowego wodorotlenku, mam większe przetłuszczenie, nadal w rozsądnych granicach.
      Ocet to konserwacja, większa twardość, dodatkowe składniki zawarte w domowych octach, ale też mniejsza piana, choć nie aż tak bardzo mniejsza 🙂
      Trzeba uważać na kolory octów, te jasne dają ładną barwę, od kremowej po żółtą, czerwone octy dają bury kolor, nie warto ryzykować.

  2. Bardzo dziękuję za odpowiedź.
    Mam dużo ziołowych octów w różnych odcieniach. I piękny z maku.
    Czytałam właśnie na jakiejś grupie że niestety Ług zmienił ten kolor.
    Świetny blog. Dziękuję za dzielenie się wiedzą. Pewnie jeszcze będę pytać

  3. Wspaniałe są te Pani receptury mydlane. Ja dopiero rozpoczynam swoją przygodę z mydłem. Chcę zrobić to mydełko dyniowe i mam pytanie: czy łój wołowy można bezpośrednio w przepisie zastąpić smalcem wieprzowym lub gęsim/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.