Jakiś czas temu testowałam octy domowej roboty, okazało się, że część z nich pod wpływem wodorotlenku zmienia kolor na niemal pomarańczowy, dotyczy to octów o żółtym odcieniu. Uznałam, że to dobry sposób na naturalne barwienie mydła. W tym mydle wykorzystałam ocet dyniowy. I do kompletu -pulpę z dyni, którą przygotowałam późną jesienią i głęboko zamroziłam z myślą o dyniowych mydłach.
Dodatkowo w tym mydle pojawia się macerat z anyżu. Anyżek ma między innymi działanie przeciwzmarszczkowe. Można to mydło “wzmocnić” i zamiast octu wykorzystać odwar z anyżu.
Receptura:
375 g – olej kokosowy
300 g -olej ryżowy
300 g – masło shea
300 g – olej słonecznikowy (macerat z anyżu)
225 g – łój wołowy
208 g – NaOH
312 g – ocet dyniowy (domowy)
150 g – pulpa z dyni
14 ml – mieszana olejków (anyż, mięta, lawenda)
łyżeczka cukru pudru, bo ocet zmniejsza pienistość
Sposób wykonania:
- Macerat przygotowujemy wcześniej (tu znajdziesz –>jak zrobić macerat w piekarniku)
- Odważamy składniki
- Przygotowujemy ług, studzimy
- Nastawiamy tłuszcze twarde do rozpuszczenia
- Łączymy tłuszcze twarde i miękkie, dodajemy pulpę z dyni, cukier puder, blendujemy na jednolitą masę.
- Dodajemy ług powoli wlewając do tłuszczów, mieszamy łopatką.
- Blendujemy chwilę, dodajemy olejki, blendujemy do uzyskania pożądanej gęstości. Mnie zależało na gęstym budyniu, bo chciałam formować wierzch mydła.
- Wylewamy/wykładamy do formy, formujemy wierzch, wygładzamy, zdobimy, co kto lubi 🙂 Gdybym robiła to mydło zimą, ozdobiłabym je gwiazdkami anyżu.
- Kroimy po 12-18 godzinach. I jeszcze zapach, na razie jest dziwny 😀

Czy Ług jest zrobiony na occie bez rozrobienia octu wodą? Tak zrozumiałam. Czy masa szybko robi się gęsta? Czy ocet “betoni” masę?
Mam dużo ziołowych octów i chciałabym je wykorzystać, np do mydeł. A dopiero zaczynam z mydłami. Stąd moje, pytania.
Co daje ocet w mydle? Tylko konserwuje, czy coś jeszcze?Czy takie mydła są np. twardsze?
Czy w każdej recepturze można wodę na Ług zastąpić domowym octem? Czy trzeba wtedy dodać więcej NaOH? I o ile więcej?
Domowe octy mają niskie stężenie, nie doliczam dodatkowego wodorotlenku, mam większe przetłuszczenie, nadal w rozsądnych granicach.
Ocet to konserwacja, większa twardość, dodatkowe składniki zawarte w domowych octach, ale też mniejsza piana, choć nie aż tak bardzo mniejsza 🙂
Trzeba uważać na kolory octów, te jasne dają ładną barwę, od kremowej po żółtą, czerwone octy dają bury kolor, nie warto ryzykować.
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Mam dużo ziołowych octów w różnych odcieniach. I piękny z maku.
Czytałam właśnie na jakiejś grupie że niestety Ług zmienił ten kolor.
Świetny blog. Dziękuję za dzielenie się wiedzą. Pewnie jeszcze będę pytać
Dziękuję i zapraszam!
Wspaniałe są te Pani receptury mydlane. Ja dopiero rozpoczynam swoją przygodę z mydłem. Chcę zrobić to mydełko dyniowe i mam pytanie: czy łój wołowy można bezpośrednio w przepisie zastąpić smalcem wieprzowym lub gęsim/
Smalcem tak, przy gęsim zmniejszyłabym ilość NaOH o gram.