Jakiś czas temu na grupie na FB Piana mydlana toczyły się rozmowy o mydłach borowinowych, zaniepokoiłam się, bo mydła się rozwarstwiały, wypływał z nich tłuszcz, bardzo długo były miękkie. Dość swobodnie eksperymentuję z mydłami borowinowymi, nigdy nie miałam z nimi problemu, ale postanowiłam wrócić do początków i sprawdzić pierwszą recepturę wprowadzając pewną drobną zmianę. Powtórzyłam moje pierwsze mydło borowinowe, zamiast borowiny sprzedawanej w wiaderkach użyłam tym razem plastrów firmy Biochem.
Powtórzyłam tę recepturę –> klik-klik
Receptura:
1265 g – oliwa pomace (macerat sosnowy)
575 g – olej kokosowy
345 g – olej palmowy
115 g – olej rycynowy
324 g – NaOH
500 g – woda demineralizowana
30 ml – eteryczny olejek sosnowy
2 plastry borowinowe Biochem (wymiary plastra ok. 20 cm x 30cm), uzyskałam z nich ok. 450 g borowiny
- Odważamy składniki
- Nastawiamy tłuszcze twarde do rozpuszczenia
- Przygotowujemy ług i zostawiamy do wystygnięcia. Nie musi być bardzo chłodny ale gorący mocno przyspieszy gęstnienie.
- Łączymy tłuszcze twarde i miękkie.
- Wydobywamy borowinę z plastrów, dodajemy do tłuszczów, blendujemy. Będą grudki, nic nie szkodzi po dodaniu ługu masa zrobi się jednorodna.
- Wlewamy ług, blendujemy.
- Dodajemy olejek eteryczny, blendujemy i to porządnie, masa ma gęstnieć, wylewamy do formy.
- Formy izolujemy. Swoje przykryłam drewnianymi deseczkami.
- Kroimy po ok. 12 godzinach, mydło jest miękkie i plastyczne ale zwarte i bardzo dobrze się kroi.
UWAGI
1. Masa mydlana po przelaniu/przełożeniu do formy była gęsta, potem bardzo rzadka, wręcz można było łatwo ją wylać.
2. Użyłam form ze sklejki wodoodpornej, dobrze trzymają ciepło, wystarczyło przykryć deseczką i wszystko ładnie przeżelowało.
3. Mydło po pokrojeniu było tłuste, zostawiłam je na klika godzin, przeschło, dopiero potem odbiłam stempelek.


4. Mydło jest miękkie ale zwarte, z czasem jest bardzo twarde, ale potrzebuje tego czasu by stwardnieć, miesiąc na pewno.
5. Macerat sosnowy można zrobić z czegokolwiek, teraz na przykład z igieł. Moim zdaniem maceraty sosnowe na zimno są lepsze i bogatsze.

To mydło jest takie aksamitne, bardzo mi się podoba 🙂