Jednoskładnikowe potasówki

Od jakiegoś czasu używam mydła potasowego z wysokim przetłuszczeniem. To przetłuszczenie uzyskałam dodając do gotowego mydła potasowego dodatkowe składniki. Mydło opisałam tutaj –> klik-klik I już wiem, że chcę “tą drogą wędrować” 🙂 Stąd jednoskładnikowe mydła potasowe jako baza do mydeł z wysokim przetłuszczeniem.

Kokosowe i rzepakowe zrobiłam według przepisu Magdy Prószyńskiej, autorki bloga Całkiem Lubię Chwasty

Pozostałe następująco (stężenie wodorotlenku potasu – 90%):

OLEJ RYŻOWY
500 g – olej ryżowy
100,5 g – KOH
200 g – woda demineralizowana

OLEJ WINOGRONOWY
500 g – olej winogronowy
104,5 g – KOH
200 g – woda demineralizowana

OLEJ LNIANY
500 g – olej lniany
100,5 g – KOH
200 g – woda demineralizowana

OLIWA POMACE
1000 g – oliwa pomace
204,5 g – KOH
400 g – woda demineralizowana

Zwykle do mydeł potasowych dajemy więcej wody (najczęściej jest to ilość wodorotlenku razy trzy), ale na wszelki wypadek dałam mniej. Jeszcze nie wiem, jak będę tworzyć końcowe receptury, możliwe, że jednym ze składników będą napary, stąd mniejsza ilość wody.

Każde z mydeł zrobiłam w wolnowarze.

  1. Odważamy olej i podgrzewamy
  2. Odważamy wodorotlenek i wodę, robimy ług. Nie studzimy, zaraz po rozpuszczeniu (powinien być przezroczysty) dodajemy go do tłuszczu
  3. Blendujemy. Nie będzie żadnego śladu, raczej coś, co przypomina mleko.
  4. Mydło grzeje się w wolnowarze, co jakiś czas blednujemy, gdy będzie zbyt gęste, by używać blendera, mieszamy łopatką.
  5. Gdy mydło przejdzie fazę żelową (zrobi się szkliste, zmiana jest widoczna) podgrzewamy jeszcze jakieś 10 minut.
  6. Przekładamy do pojemnika i gotowe 🙂
pot_06_1

Tak przygotowane mydła możemy mieszać w proporcjach, jakie uznamy za stosowne, możemy dodawać tłuszcze, gliceryty (5-10%), intrakty, wyciągi alkoholowe, napary, olejki eteryczne, peelingi, glinki…  A dodając tłuszcze dedykowane naszej skórze, mamy gwarancję, że nie ulegną zmydleniu. 

O jednoskładnikowych mydłach możecie poczytać na blogu Inez Rogozińskiej, naprawdę warto 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.